Bästa godiset från världens alla hörn

Varje land eller ort har sina egna speciella sötsaker, karameller eller choklad som de är kända för. Vad som anses vara bäst är förstås individuellt vad gäller tycke och smak men vissa godissorter har eller har haft en stor genomslagskraft och har blivit kända över hela världen. 

Bästa godiset från världens alla hörn

Polkagrisar från Gränna

När det gäller godis från Sverige bör förstås Grännas polkagrisar nämnas. Att just Gränna är känt för sin polkagristillverkning beror på att det var här som allt började. Redan i mitten av 1800-talet fick Amalia Eriksson tillstånd att tillverka karameller. Polkagrisarna fick sitt namn från dansen polka som var omåttligt populär under denna tid och gris kommer från att det var så man omnämnde sötsaker på den tiden. Så småningom började fler i området att tillverka polkagrisar och i dag finns ett flertal tillverkare av dessa karameller som nu för tiden tillverkas i många olika smaker och former. 

Gelébönor från USA

Usa är känt för sina små gelébönor i olika färger och smaker. Konfekttillverkaren Jelly Belly tillverkaren originalen och har gjort det sedan 1976 då gelébönan lanserades på marknaden. Företaget grundades redan i slutet av 1800-talet och var känt för att tillverka godis av hög kvalitet. Framgången med gelébönan tog ordentlig fart när Ronald Reagen uttalade sig om sin kärlek till den söta bönan. I dag tillverkar företaget bönor i 50 olika smaker. 

Engelsk lakritskonfekt

Påsen med engelsk lakritskonfekt eller liquorice allsorts som den heter på engelska har varit känd länge även om den har dalat i popularitet åtminstone i Sverige efter lösgodisets intåg. Vem känner inte igen detta godis som har en smal lakritsruta mellan olikfärgade rutor, en som är helt i sötlakrits, en rosa som har kokossmak med en lakritsmitt och en som är täckt med rosa eller ljusblått strössel? De är mest populära i England där de även tillverkades från början. I dag tillverkas de på ett flertal platser i världen. Utseendet på detta godis är så pass känt att de även får stå modeller för virkat prydnadsgodis, örhängen och annat.

Pez från Österrike

Kommer du ihåg den lilla tabletten i tegelstensform som fylldes på i en liten godisautomat med djurhuvud? Tabletterna kunde köpas separat för att fylla på automaten. Sedan vickade man automatens huvud bakåt och man serverades tabletten. Från början hade den pepparmintssmak men sedan tillkom olika fruktsmaker. Den lanserades redan 1927 och var mycket populär bland barn. Då den förekom i hundratals olika varianter av huvuden har gamla varianter i dag blivit till samlarobjekt. Pez finns fortfarande att köpa på marknaden. 

Länder utan speciell godiskultur

I många länder har man inte samma godiskultur som i till exempel Sverige. I Grekland bland annat äter man inte alls lika mycket godis som i Sverige. Det godis som är mest känt här är ”mastixa” som är kådan från en buske. Den används till tuggummi. Dessutom är sesamkakor populära. Det är sesamfrön som blandas med honung och säljs i olika storlekar.