Egendomliga och oväntade chokladsmaker

En gång i tiden smakade choklad helt enkelt bara choklad. Med tiden började man smaksätta chokladkakor och praliner med olika smaker och fyllningar. Många av smakerna som vi i dag anser klassiska och vanliga var en gång i tiden nyheter och sensationer. Punsch, mint, apelsin, nötter och kokos är för oss inget nytt utan i dag tar tillverkarna till andra smaker för att skapa nyheter. Vad är det då vi kan hitta som gör oss nyfikna till att smaka på dem? En del blir till favoriter och andra förblir helt enkelt egendomliga smaker. 

Salta smaker

Att tillsätta salta smaker till den söta chokladen är i dag inget nytt utan det har funnits ett antal år på marknaden. Det är många som har tagit denna kombination till sitt hjärta och det säljs många chokladkakor med smaker av havssalt och saltlakrits. För många år sedan kanske kombinationerna sågs som omöjliga men försäljningssifforna och antal tillverkare som hela tiden lanserar liknande chokladkakor och praliner visar att det är en omtyckt kombination. Salt kola, lakrits och salmiak samsas riktigt bra med choklad!

Japanska favoriter – matcha te och wasabi

Om du beger dig till Japan kan du hitta en hel del smaker som för oss kanske ter oss som helt omöjliga i kombination med choklad. Den kända lilla kexchokladen Kit Kat kan man i Japan hitta med wasabi, lila sötpotatis och stark chili. De tillverkar även en med smaken matcha som är det hälsobringande gröna teet som har blivit känt som en hälsodryck även i västvärlden. I Japan talar man om matcha som den femte av grundsmakerna. Wasabi som är en typ av japansk pepparrot har även hittat till Sverige och i till exempel avdelningar för naturgodis kan man hittat wasabikulor täckta med vit choklad. Choklad med chili har även det hittat till Sverige genom många leverantörer och tillverkare. 

Choklad gjord på kamelmjölk

Om du istället beger dig till något av arabländerna kan du hitta choklad som är gjord på kamelmjölk. Det sägs att dess låga fetthalt gör att den passar även för diabetiker. Den ska även innehålla c-vitamin som gör den till en nyttig variant av choklad.

Bacon och choklad?

Det ska förstås vara amerikanarna som lanserar en choklad innehållande bacon. Då både bacon och choklad är många av amerikanarnas favoriter kombinerade man helt enkelt dessa älskade smaker i en choklad. Egentligen kanske det inte är så konstigt för även här i Sverige har vi ju salt och sött som samsas i chokladkakor. Det sägs att även Napoleon älskade en kombination av fläsk och choklad.

Dessutom finns det många kombinationer som inte är så vanliga men ändå inte speciellt konstiga. Det finns vegansk choklad gjord på hampa och du hittar även olika chokladkakor med smaker av ingefära, citron, spritsorter och blomblad. Eftersom tillverkarna hela tiden lanserar något nytt får vi säkert se många möjliga och omöjliga kombinationer i framtiden.