Varför är svenskar så galna i godis

Svenskarna tillhör verkligen eliten när det gäller att äta godis, glass och andra sötsaker. En familj på fyra personer äter över ett kilo godis i veckan och i genomsnitt spenderar en svensk omkring 2000 kronor per år på godis. Vad är då anledingen till att svenskarna äter så mycket godis? En orsak kan vara att sötsaker ger en känsla av det ljuva livet och att godiset ses som en belöning. Frågan är ju förstås varför just svenskarna har det behovet. Kanske livet i mörker halva året gör att vi har behov av det. En annan anledning kan vara att det traditionella svenska köket innehåller lite sött såsom lingonsylt, gele och olika krämer. Vi är uppvuxna med det och har blivit vana att få något sött. I dag tar vi bort mer och mer av det söta i maten och dricker kaffet svart utan socker. För att tillgodose vårt sötbehov köper vi istället godis som aldrig förr. 

Varför är svenskar så galna i godis

Vilken typ av godis äter svenskarna

Plockgodis har blivit favoriten framför alla och här kan vi mixa och välja de kombinationer vi vill ha. De vuxna föredrar choklad och punchpraliner medan de yngre väljer saltlakrits och godis med starka färger. Så kallade suringar går hem hos alla åldrar och skumgodis äter de flesta av. Hallon och lakrits är en ganska ny kombination som man kan se både i choklad och segt plockgodis. Några klassiker vad gäller plockgodis är sega sockerbitar liknande mashmallows fast inte lika mjuka och även gelehallon, lakritsbåtar och polkagrisar är klassiker som funnits länge. När det gäller chokladkakor vill vi idag ha lite spännande kombinationer istället för klassisk ren choklad. I dag kan man se chokladkakor som har smak av bland annat salt kola, chili och lakrits. Något som är intressant är utlandssvenskar som säger att det de saknar mest från Sverige är godiset! Det är många kilo godis som har fraktats av svenskar som är på besök hos utlandssvenskar. På de orter där Ikea finns kan många utlandssvenskar tillfredsställa sina behov av godis. 

Svenska godis- och chokladföretag

Marabou är nog det företag som de flesta svenskar känner bäst till. I deras sortiment finns choklad i alla dess former. Chokladaskarna Alladin och Paradis är klassiska presenter till jul och andra högtider. Cloetta är också ett företag som har funnits länge och förutom choklad har de också olika typer av plockgodis. Ett annat företag som bara måste nämnas är Ahlgrens som tillverkar Sveriges mest köpta bil. Förutom påsen med de vanliga rosa, gröna och vita bilarna finns idag salta och sura bilar samt bildäck. Förutom dessa kända större företag finns ett flertal mindre tillverkare som till exempel Källers som står bakom den kända tomteklubban samt Källers karameller som är en mild halstablett som åtminstone den äldre generation känner väl till.