Världens dyraste choklad 

Om du är finsmakare vad gäller choklad kanske några av de dyraste chokladbitarna i världen skulle passa dig? Att äta en av dessa godbitar gör också att man njuter av varje smula istället för att sätta i sig en stor och billig chokladkaka på några minuter som är lätt gjort när man är sugen på choklad.

Världens dyraste choklad 

Porcelana från Amedei

Skulle du betala över 150 kronor för en liten chokladbit på 50 gram? Porcelana från Amedei är gjord på den mycket sällsynta chokladbönan Criollo. Denna kakaobönas speciella kännetecken är att den har en smak som är perfekt balanserad mellan sötma, bitterhet och syra. Kakaobönans ursprung är från Chuaodalen i Venezuela men det är i Italien som läckerheten Porcelana tillverkas. Kakaohalten i Porcelana är 70 %. 

To’ak – sällsynta kakaobönor

Från de innersta delarna av Ecuador sägs den finaste kakaobönan komma. De finns i en mycket begränsad upplaga och därför är priset satt därefter. De enda ingredienserna i denna exklusiva chokladkaka är kakao och rörsocker. Tillverkningen sker efter på gammalt traditionellt vis. Smaken beskrivs som fyllig, djup och bitter samt att den har fruktiga undertoner. Det rekommenderas att man avnjuter den tillsammans med en årgångskonjak. Chokladen levereras i en lyxig ask där du kan läsa om bland annat ursprunget, lanseringsdatumet och vilken tid på året bönan har skördats. För en ask får du punga ut över 350 dollar för en chokladkaka på 80 gram.

Chokladartisten Emanuel Andrén

Här talar vi om praliner av högsta kvalité. Den svenske chokladartisten Emanuel Andrén tillverkar chokladpraliner till både kungahus och kända artister. En ask med 16 praliner kostar omkring 2000 kronor men då kan du välja bland sällsynta och utsökta smakkombinationer som du säkert aldrig provat förut. Vad sägs om en tryffel med västerbottenost och marmelad av hjortron? Här gifter sig sältan med det söta och fruktiga på ett sätt som ger en otrolig smaksensation. Denna pralin skapades inför prinsessan Victorias bröllop. I asken med västerbottentryfflarna kan man också hitta en ljuvlig blåbärspralin med en touch av citron. Chokladartisten själv vill att kunderna ska blunda och skapa sig en sinnebild av smakerna när de låter pralinen sakta smälta mot gommen. 

La Madeline au Truffe

I Conneticut finns chokladfabriken Fritz Knipschildt. Här säljer man chokladpraliner med fransk svart tryffel och 70 % Valrhona kakao. Denna handgjorda tryffel kan endast förbeställas och den anses vara den lyxigaste och dyraste chokladpralinen i världen med ett pris på över 2000 dollar för 16 praliner. Vill du ha en något billigare variant kan du istället köpa deras pralin Cleopatra som är fylld med hallonlikör eller Stacy som är med kardemumma och vit choklad. Du kan också köpa en liten ask med fyra praliner för endast 10 dollar!

Om du vill avnjuta fin choklad utan att ruinera dig kan du satsa på belgisk choklad men även danska Anton Bergh har riktigt fina askar med god choklad. Många små konditorier satsar även på fina praliner för finsmakare.