About pick and mix candy

About pick and mix candyForrest Gump sa, i den berömda storfilmen med samma namn, att livet är som en ask choklad. Nog för att han på sätt och vis har rätt, men som svensk håller jag inte riktigt med. Livet är snarare som en påse plockgodis. 

Denna svenska uppfinning (jag har då aldrig sett, eller ens hört talas om något liknande någon annanstans), är en guds gåva till oss godisälskare. Det innebär ju att du inte behöver äta någonting annat än de godisbitar som just du vill ha, inte vad någon annan tror att du gillar. 

== Favoriter ==

Jag gillar de flesta sorters godis, med några få undantag som jag ska berätta mer om nedan. Men jag har några som är mina absoluta favoriter. 

Fiskar – kända utomlands som Swedish fish – små sega fiskar av fruktgelé. Söta och fräscha på en och samma gång. Kan det bli bättre? 

Colanappar – om du gillar surisar så kan det inte bli fel med colanappar. Sursockrade gelénappar med en alldeles speciell konsistens. De är inte lika sega som fruktnappar, men samtidigt hårdare än exempelvis fiskarna. Svårbeskrivna, men så goda! 

Pops – De här försvann för ett tag, för att nu äntligen komma tillbaka. Små mintkulor, överdragna med choklad och färgglad dragé. De har varit mina favoriter sen jag var liten (ja, det var rätt länge sen), och ingen är gladare än jag att de äntligen är tillbaka igen.

== Godis jag avskyr ==

About pick and mix candy

Avskyr är ett ganska starkt ord, men det finns några godissorter som jag verkligen inte tycker om. Så, här följer en liten snabb lista över det lösgodis som aldrig någonsin hamnar i min godispåse, annat än av misstag möjligen. 

Lakris – av alla sorter. Det här är ett kräkmedel för mig. Bokstavligen. Jag förstår inte hur folk kan äta det svarta eländet. Söt, salt eller sur…det spelar ingen roll. Det är lika illa ändå. 

Jellybeans – Det är någonting med konsistensen. Som hala fiskögon. Smaken är rätt okej, för det mesta. Det finns några bottennapp, och naturligtvis är det de som man råkar ut för. Den allra värsta är kokos-varianten. Fy sjutton!

Kommer plockgodis att ta världen med storm? Jag är tveksam. Men jag vet att IKEA gör sitt allra bästa för att sprida smågodisets lov över hela världen. I deras butiker kan du hitta den klassiska godishyllan med sina behållare, oavsett vart i världen som du befinner dig. Och bäst av allt, det är svenskt godis! Du hittar fiskar, gelehallon, daim och allt det där som vi förknippar med godis. Perfekt om du blir godissugen på semestern. 😉